Schilderspraat

 

Het schilderen van een boot.

De meeste mensen doen het schilderen van de boot zelf. Ze zijn vaak niet goed op de hoogte van de juiste toepassing van verfprodukten. Iedere bootbezitter heeft zijn eigen kijk op onderhoud, scheepsverf en verfsystemen. De buurman zal je graag vertellen hoeveel werk hij in z’n boot heeft zitten en wat je wel en niet moet doen. Dat is natuurlijk prima en ook heel gezellig!

Ik zal een korte uitleg geven van mijn methode.
Zorg ervoor dat de boot eerst goed wordt schoongemaakt. Gebruik water met een beetje schilderszeep om al het vuil weg te wassen. In de hoekjes en randjes werkt een stoomreiniger erg handig. Schilderwerk moet altijd opgeruwd worden voordat je het kunt overschilderen. Denk hierbij niet meteen aan schuurpapier met korrel 120. Hiermee schuur je veel te veel laagdikte weg! Gebruik fijn schuurpapier met korrel 220 of 320. Voor het opruwen is scotch bright schuurspons ook prima geschikt. Hiermee kun je verfwerk niet glad schuren maar wel opruwen, bovendien maak je zo geen kale plekken.
Roest plekken moeten natuurlijk altijd helemaal kaal gemaakt of weggeslepen worden. Op de kale plekken worden 4 lagen primer aangebracht.

Als alles opgeruwd is moet het schilderwerk opnieuw schoongemaakt en ontvet worden.
Vlak voor het schilderen neem je nogmaals stof af en gebruik ook een kleefdoekje. Bij een goed onderhouden verfsysteem is één nieuwe toplaag aanbrengen vaak al voldoende. Gebruik een anza viltrollertje om de verf op te zetten en strijk dit na met een kwast of schuimroller. Ga niet schilderen als het erg koud of vochtig is maar kies een mooie dag uit. Zet de verf niet te dik op en voeg een beetje verdunner toe aan de verf. Werk snel en altijd van links naar rechts en van boven naar beneden. 2 componenten verf heeft een korte vloeitijd van hooguit 5 minuten. Daarna moet je er niet meer aankomen! Als je nog niet tevreden bent met het resultaat kun je nogmaals fijnschuren en aflakken.
Als je verfsysteem voldoende laagdikte heeft en je niet over roest heen schilderde, dan is het voor 5-10 jaar klaar. Daarna gaat de toplaag verkrijten en moet je een nieuwe laag aanbrengen. Wacht je hier te lang mee dan verweert de primer en moet je een heel nieuw verfsysteem aanbrengen. Daarnaast moeten roestplekjes natuurlijk jaarlijks bijgewerkt worden.

Heeft u nog vragen of wordt het u te ingewikkeld en wilt u de klus uitbesteden? Vul mijn contactformulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met u op.